LA JORNADA DE DIVULGACIÓ DE LA RELATIVITAT VIU LA SEVA EDICIÓ MÉS ESPERADA

PicsArt_1456596042171

  • Terrassa ha acollit aquest cap de setmana la IX Jornada de Divulgació de la Relativitat a l’Escola d’Ingeniers (ESEIAAT), organitzada per l’Agrupació Astronòmica de Terrassa i Planeta da Vinci

  • El ressò de les ones gravitatòries ha donat un caràcter extraordinari a aquesta edició

  • Ni un seient buit: amb 300 inscrits l’edifici històric de la UPC ha quedat petit.

El 24 de febrer del 1923, Albert Einstein va visitar Terrassa. En aquella època ja era el científic més famós de la història, després que es confirmés experimentalment un aspecte de la teoria de la relativitat mitjançant l’observació dels estels durant un eclipsi. I precisament el dia 11 de febrer d’enguany, s’ha confirmat una altra predicció de la seva teoria: l’existència de les ones gravitatòries.

Per això l’organització de la Jornada ha hagut de realitzar canvis d’última hora i introduir la ponència de Carlos F. Sopuerta, de l’Institut de Ciències de l’Espai per ajudar a entendre les implicacions d’aquest històric descobriment.

PicsArt_1456595915781

El professor Sopuerta ha definit les ones gravitatòries com “deformacions en l’espai-temps generades per masses en moviment”, que canvien la geometria de l’espai-tems en funció de l’amplitud d’ona.

Per detectar ones gravitatòries es necessiten masses en caiguda lliure (no sotmeses a altres forces) i instruments de monumental precisió. L’alteració de l’espai-temps que ha detectat l’instrument LIGO equival 1/1000 del mida d’un nucli atòmic.

De la mateixa forma que hi ha diferents tipus de llum, existeixen diversos tipus d’ones gravitatòries segons la seva freqüència. Per detectar-les a la Terra, la seva freqüència no pot ser inferior a 1Hz, ja que les freqüències inferiors es confondrien amb els moviments sísmics. Per això s’ha construït un detector a l’espai, el LISA PATHFINDER de l’Agència Espacial Europea, on són petites masses flotants (en caiguda lliure) dins del satèl·lit les que actuen de detector de les ones gravitatòries.

El llançament del LISA PATHFINDER es va realitzar el 3 de desembre de 2015 i ara es troba a 1,5 milions de km de la Terra. L’equip de Carlos F. Sopuerta de l’ICE de Barcelona ha dissenyat diversos dispositius i sistemes d’aquest projecte, com ara l’ordinador que controla l’experiment (LPT), el sistema operatiu o els sistemes de diagnòstic tèrmic i magnètic.

PicsArt_1456596142613

La segona ponència ha anat a càrrec de Jordi Mompart, del Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona, que s’ha centrat en l’aplicació tecnològica de les estranyes propietats de la mecànica quàntica, com ara la superposició d’estats i l’entrellaçament quàntic. Per molt abstracte que pugui sonar, els avenços tecnològics a partir de la la utilització de partícules sub-atòmiques ja s’està portant a terme, i poden suposar una veritable revolució en camps com la criptografia, la computació quàntica i els rellotges atòmics.

Isabel Fernández, de facultat de física de la Universitat de Barcelona, ha fet la darrera ponència de la jornada, parlant de la construcció dels anomenats “metamaterials”: matèria artificial creada al laboratori on les partícules fonamentals són minúsculs circuits (meta-àtoms), amb l’objectiu de simular, per exemple, el comportament de la llum al voltant d’un forat negre. Les aplicacions pràctiques dels metamaterials són tan increïbles com la possible futura consecució de la invisibilitat de la matèria.

La investigació dels físics que estudien l’Univers no té doncs una finalitat purament teòrica, cadascuna de les eines que creen tenen aplicacions posteriors en la societat. Com ha dit Jordi Mompart durant la jornada: “quan portes la tecnologia al límit, les aplicacions surten per sí soles.

Anuncios

Autor: tecnotrad

Professional Technical Translator Blogs: https://otrasfuentes.wordpress.com http://cienciaenvose.wordpress.com

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s